Главна » Най-добри породи кучета за лов

Най-добри породи кучета за лов

порода ловни кучета

Ако харесвате ловния спорт, тогава може да ви е от полза да имате куче до себе си. Смята се, че хората и кучетата са ловували заедно от началото на опитомяването на кучетата, много преди ерата на селското стопанство. Ловът вероятно е бил неразделна част от развитието на всеки вид, особено защото е бил необходим за всеки да оцелее. Има няколко важни умения, които едно куче трябва да притежава, за да бъде добро в ловуването: силно стремеж към плячка, възприемчивост към обучение, издръжливост и атлетизъм.

Ето 10 породи кучета, които правят отлични ловни кучета.

Характеристики на породата

Като цяло, най-често срещаните ловни кучета са ловни хрътки или ловни кучета. Това, което планирате да ловите, трябва да определи вида куче, което ще вземете.

  • Кучета оръжие: Често наричани кучета птици (птичари), тъй като това е основната им плячка, тези кучета понякога ловуват и по-малки животни, като зайци. Куче за оръжие се използва за намиране на плячка и изхвърляне, за да може ловецът да стреля. Кучето обикновено извлича кариерата за ловеца.
  • Хрътки за миризма: Това куче следва следи от плячка с носа си, вдигайки много шум, докато тича след нея. Викането на кучето позволява на ловеца да следва следата дори когато кучето е извън полезрението му. Някои миризливи хрътки се фокусират върху преследването на плячка. Други са „дървесни“ кучета, които преследват плячката на дърво и чакат в основата, докато пристигнат ловците.

Докато инстинктът и обучението са ключови за създаването на добро ловно куче, личната връзка с това куче може да бъде също толкова важна. Колкото по-близка е връзката ви с вашето куче, толкова по-добър партньор за лов ще бъде това куче.

Лабрадор Ретривър

Лабрадор ретривърът

Лабрадор ретривърът е едно от най-популярните кучета ловци. Тази ентусиазирана, енергична и лоялна порода кучета може да издържи на ниски температури и лесно да плува в студена вода. Лабрадорите често се смятат за най-добри за лов на патици. Когато не са на лов, Лабораториите са отличен компаньон и семейно куче благодарение на тяхното приятелско отношение и желание да угодят.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 53 до 60 см

ТЕГЛО: 25 до 36 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Здраво, атлетично телосложение; гладка, водоустойчива козина; опашка, подобна на видра; широк череп и мощна челюст; приятелски очи

Голдън Ретривър

Голдън РетривърПодобно на лабрадорите, голдън ретривърите също са кучета оръжия. Те са отлични за лов на птици и друга дребна плячка. Златните са ентусиазирани, лоялни и много податливи на обучение. Те също са чудесни семейни другари и имат репутация, че се разбират много добре с децата. Но те се нуждаят от много активност, за да упражняват умовете и телата си.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 53 до 60 см

ТЕГЛО: 25 до 34 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:Здраво, мускулесто телосложение; лъскаво златно палто; широка глава; приятелски настроени и интелигентни очи; къси уши

Бийгъл

БийгълБигълът е хрътка със страхотен нос и силен глас. Тази порода се използва предимно за лов на дребен дивеч, особено зайци. Бигълите също са отлични компаньони за всички видове домакинства и обикновено са добри с деца. Те са известни с това, че са доста любящи и нетърпеливи да угодят.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 33 до 38 см

ТЕГЛО: 9 до 11 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:Мускулесто тяло с куполообразен череп; квадратна муцуна; дълги, клепнали уши; нахална, дълга опашка, вдигната нагоре

Американски фоксхаунд

Американски фоксхаундАмериканският фоксхаунд е миризлива хрътка, пълна с решителност. Това бягащо куче процъфтява в преследването. Отгледана от английски фоксхаундове, породата първо е била използвана главно за лов на лисици. След време породата също се занимава с лов на елени. Фоксхаундите са любящи и лоялни другари, но се нуждаят от много упражнения всеки ден, за да задоволят високите си нива на енергия и издръжливост.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 53 до 71 см

ТЕГЛО: 27 до 31 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Дълги, слаби крака; дълга, извита опашка; голяма глава; увиснали уши

Английски спрингер шпаньол

Английски спрингер шпаньолАнглийският спрингер шпаньол е отлично куче за птици, което е особено добро в промиването и преследването на фазани. Това куче има умения за апортиране, които могат да съответстват на тези на лабрадора и голдън ретривъра. А малко по-малкият размер на английския спрингер шпаньол го прави по-подходящ за навигация в по-малки пространства по време на лов. Когато не е на работа, спрингерът е отлично семейно куче.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 48 до 50 см

ТЕГЛО: 18 до 24 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Гъста, средно дълга козина с пера; нежно изражение на лицето; паднали уши

Чесапийк бей ретривър

Ретривърът Chesapeake Bay

Ретривърът Chesapeake Bay е решително и атлетично оръжие. Тази порода е интелигентна и обикновено доста отдадена на собственика си. Подобно на Lab, Chessie е подходящ за студена вода, тъй като мазната му козина му придава естествена устойчивост на водата. Но за разлика от лабораторията, тази порода не е непременно най-добрият приятел на всеки. Чеси е изключително лоялен към семейството си, но може да бъде предпазлив към непознати.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 53 до 66 см

ТЕГЛО: 25 до 36 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Мускулесто изграждане; вълниста, мазна козина; обикновено кафяво или кафяво

Английски сетер

Английски сетерАнглийският сетер е огнестрелно куче, известно със своите умения за насочване, бягане и лов. Тези кучета също могат да бъдат обучени да извличат, което ги прави отлични при лов на птици. С нарастването на популярността на сетерите те бяха разделени на две категории: конформация и поле. Полските кучета са по-малки и по-леко оперени, което ги прави най-подходящи за лов. Конформационните кучета са подходящи за изложбени кучета и домашни любимци поради по-големите си рамки и дълги пера. Полският сетер обаче може да бъде и отличен компаньон.

Преглед на породата

ВИСОЧИНА: 63  до 68 см

ТЕГЛО: 29 до 36 кг

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Голяма глава; средно дълга козина, която е плоска, копринена и леко вълниста; оперение по ушите, опашката, краката и долната страна; дълги уши; дълга, тънка шия и опашка

Породи, които трябва да се избягват

Всички кучета по природа имат стремеж към плячка. Преди опитомяването този инстинкт е помагал на кучетата да намерят храна. С течение на времето хората решиха да размножат плячката от някои видове кучета. В по-голямата си част тези породи се смятаха за кучета в скута и царствени спътници. Те бяха етикетирани като твърде сложни за домашна работа и размножаването на стремежа към плячка ги направи по-спокойни спътници. Породите кучета, които не са идеални другари за лов, включват Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, малтийски и японски хин.

Как се обучават ловни кучета?

Превръщането на кученце в ловджийско куче изисква доста обучение, включително да го свикнете със звука на пушката, да го научите да чака и да се прибира, да наточите носа си за миризмата на дивеч и много други. Опитните ловци могат да обучават кучетата си сами, но много хора (включително професионалисти) се обръщат към специализирани съоръжения, за да обучат кученца, преди да бъдат пуснати на работа като ловни кучета.

Защо ловните кучета имат клепнали уши?

Дългите уши са характерни за много ловни породи и помагат за улавяне на миризми от следите и измитане на аромата им към носа на кучето, увеличавайки способността им да проследяват миризмата на дивеча.

Какво ядат ловните кучета?

Ловните кучета се нуждаят от диета с високо съдържание на мазнини и протеини с въглехидрати за добра мярка. Това ще ги поддържа активни и бдителни и ще им осигури необходимата енергия за дълги екскурзии.

Още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *