Главна » Риболов на шаран през лятото със стръв

Риболов на шаран през лятото със стръв

Риболов на шаран през лятото

Риболов на шаран през лятото с въдица. През последните години все повече и повече богати риболовци се пристрастяват към риболова на шаран, който дойде при нас от Великобритания. Този модерен вид риболов включва улов на трофеен шаран с мощни далекобойни съоръжения и изисква много капиталовложения. Според субективното мнение на автора на тази публикация риболовът на шаран е кръстоска между риболов и релаксиращ отдих на открито.

Можете дори да кажете пикник, защото риболовците на шаран понякога седят на брега на язовир цели седмици и през това време успяват да приготвят кебапчета, да пекат картофи и да изпият кутия (или каса :Д) бира … И повече от веднъж. Те наистина имат много време, защото трофейният шаран не кълве на всеки пет минути, добре е, ако има поне няколко кълвания на ден. Общо взето чиста скука. Много по-интересно е да хванете сладководен гигант на плувка. И колко приятни преживявания се дават от играта на риба с тегло над килограм на стръв ?! Това е истински риболов! Как да ловите шаран през лятото с въдица на плувка ще научите в тази статия.

Някои особености на риболова на шаран през лятото

Шаранът принадлежи към топлолюбивите представители на рибното царство, това е доказан факт. През пролетта първоначално се проявява в добре затоплени зони и едва по-близо до лятото (през втората половина на май) могат да се появят кълвания на различни места. В тази връзка възниква напълно логичен въпрос: защо през лятото, когато температурата на водата се повишава и се създават привидно комфортни условия за рибата, нейната активност забележимо намалява? Освен това по това време на годината във водоемите има много храна, а шаранът, както знаете, обича да яде. Това поведение на обекта на риболов се дължи на една проста причина – той няма какво да диша.

Шаран

За хранене шаранът отнема час, два, може би три, а през останалото време е зает да търси удобна зона, където водата е по-наситена с кислород. Това могат да бъдат подводни извори, места с голямо количество водорасли, басейни, образувани на реката от противоток, където различни думи вода постоянно се смесват и в резултат на това се обогатяват с кислород. Често може да се види „задушаващ“ шаран сред растителността на самата повърхност на водата, където буквално се задъхва за чист въздух. В същото време е интересно, че понижаването на температурата не влияе по никакъв начин на риболова, а понякога дори го влошава. Сладководният гигант става по-активен след проливен дъжд, когато се подобри кислородният режим във водата.

Известни корекции в риболова на шаран се правят от времето. Риболовците отбелязват, че шаранът се лови най-добре в облачни дни с плавно падащо атмосферно налягане и югоизточен вятър. В такива условия той често кълве през целия ден. Най-неблагоприятният фактор за риболов ще бъде рязката промяна и във всяка посока, както от хубаво време към лошо, така и обратно. По време на многодневни горещини добър улов може да се очаква само рано сутрин (преди изгрев) или вечер преди залез.

Избор на място за риболов

На всяко водно тяло, било то река или зарибен водоем, шаранът има своите любими места. Като правило те изобилстват с храна. В сутрешните и вечерните часове се приближава до брега, така че най-често може да се намери в прозорците сред гъсталаците на тръстиката. На реката той често стои под скала близо до бреговата линия и са възможни удари и по близките ръбове. Ако на такива места рибата не реагира, струва си да се опитате да хванете:

 • в райони с тинесто дъно;
 • на обширни плата на дълбочина от 3 до 8 метра;
 • на места със слабо теечние;
 • до тръстиковите острови;
 • на обрасли речни заливи;
 • в корчове.

Що се отнася до последната точка, заслужава да се отбележи, че шаранът много обича различни боклуци на дъното под формата на паднали клони, корчове и т.н. Вярно е, че риболовът на такива места често се превръща в истински кошмар за рибарите. Голяма силна риба след закачане незабавно се втурва към най-близкото спасително убежище. В резултат на това в най-добрия случай се получава събиране, в най-лошия – счупване на оборудването. Въпреки това много риболовци са готови на всякакви жертви в името на улавянето на желания трофей.

Приспособление с плувка за риболов на шаран през лятото

Изборът на метод за улов на шаран с плувка зависи от това колко далеч от брега е обещаващото място. Мухарската въдица е универсален вариант, подходящ за риболов както от брега, така и от лодка. Ако шаранът се храни на повече от 10 метра от бреговата линия, тогава би било по-целесъобразно за риболовец, който няма плавателен съд, да използва тапа. На още по-голямо разстояние можете да ловите с помощта на мач такъми, оборудвани с макара с необходимия запас от въдица.

Нека се спрем на най-простия вариант – мухарска пръчка. Веднага трябва да се каже, че неговата простота е предимство, защото дори едно дете може да се справи с такава техника. И на малки езера и езера, в които живее обектът на риболов, той е извън конкуренцията. Ясно е, че въдица за риболов на плувка за шаран се различава значително от подобни съоръжения, предназначени за риболов на уклей. Обикновено се състои от следните елементи:

 • мощна пръчка без пропускателни пръстени с дължина от 4 до 7 метра (днес има по-дълги в продажба);
 • потъваща монофилна линия с диаметър 0,22-0,30 mm;
 • чувствителна плувка с тесен кил и дълга антена;
 • няколко оловни топчета, чието общо тегло е съобразено с товароносимостта на плувката;
 • флуоровъглероден лидер със същия диаметър като основната линия;
 • специална шаранска кука с извита навътре жила.

По основната линия се пренасят оловни сачми (2-3 бр.), за да се увеличи чувствителността на оборудването. Дължината на каишката в мухарския прът по правило не надвишава 20 см. Някои рибари обикновено отказват каишката, считайки я за твърде слаба връзка за улов на голяма риба. Предвид инстинктивната предпазливост на шарана, това е крайно нежелателно. Той вижда перфектно обичайната капронова или найлонова линия, така че все още си струва да поставите каишка, изработена от флуоровъглерод, невидима във водата. Парче влакно от флуорокарбон със сечение 0,2 мм може да издържи натоварване от 3-4 кг, което е напълно достатъчно за улов на малки езерни шарани.

За риболов на шаран ще ви трябват специални здрави куки. Шаранджийската кука се отличава от другите по дебелината на металната тел, късата предмишница и острото жило, леко огънато навътре. Освен това някои производители огъват пръстена на линията към върха под ъгъл от 40-45 градуса. За улов на среден шаран (до 2 кг) са подходящи куки No 8-10, но ако риболовецът се стреми към трофей, тогава би било по-правилно да се използват по-големи куки. Например номер 6 или номер 7.

Най-добрите летни примамки

През топлия сезон шаранът предпочита растителни примамки, но ако е гладен, може да вземе и червей. Успешно се хваща и на други ларви – ръкописец, корояд, майски бръмбар и др. И все пак през лятото е за предпочитане да се лови шаран на примамки от растителен произход, като:

 • сладка консервирана царевица;
 • варен грах или съхраняван грах;
 • перлен ечемик;
 • задушени пшенични зърна;
 • тесто;
 • галета;
 • млади картофи (леко недоварени).

Хранителните предпочитания на шаран в различни водоеми могат да варират. Някъде той е перфектно уловен на картофи, на друго езеро той се интересува повече, например, от перлен ечемик, а на третия той обикновено пренебрегва растителните примамки и взема само червей. Ето защо, когато планирате риболов в непознат водоем, препоръчително е предварително да получите информация за местния шаран и неговите хранителни предпочитания. Като алтернатива можете да вземете няколко различни примамки със себе си и да изберете работеща в процеса. Но в този случай времето ще бъде загубено.

Хранене

Стръвта за привличане на шаран има една отличителна черта – има много големи частици. Само малка частица като галета няма да съблазни толкова голяма риба. Това може да бъде готова магазинна смес с надпис „Шаран“ или домашно приготвена каша. Най-често включва: царевица, перлен ечемик, грис, просо, соево брашно, хляб. Тоест приблизително същото, което ще бъде на куките. Освен това можете да добавите животински компонент – личинки или натрошени червеи. Тъй като през лятото шаранът се интересува повече от сладки миризми и вкусове, към стръвта се добавят подходящи ароматизиращи компоненти: мед, карамел, ванилия и др.

При риболов на плувка захранването на шарана става чрез ръчно замятане на стръвта. Първо, 4-5 топки с различна плътност могат да бъдат хвърлени в точката за риболов. Разхлабените ще се разпаднат още при докосване на повърхността на водата и ще привлекат шаран, а по-плътните ще легнат на дъното, бавно ще се разпаднат и ще задържат рибата на сито място. За същата цел при слабо кълване във водата периодично се хвърлят по 1-2 топки стръв. Ако разстоянието е твърде голямо за ръчно замятане, риболовците използват специални прашки. Такова устройство позволява не само да се доставят топки за стръв до точка, разположена далеч от бреговата линия, но също така осигурява висока точност на захващане, което е от голямо значение при риболова на шаран.

Полезни съвети

Шаранът, живеещ в езеро, обикновено хваща стръвта слабо. Клъвката започва с едва забележимо поклащане на плувката, подобно на кълване на лин. Неговият речен брат, живеещ на течението, бързо грабва плячка и веднага влачи оборудването на дълбочината. Освен това, колкото по-голям е индивидът, толкова по-уверено е ухапването. Ето защо, когато ловите на река или в речен залив, не трябва да се отдалечавате от принадлежностите, трябва постоянно и внимателно да наблюдавате плувката, да сте готови да ударите по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *