Главна » Риболов на сом през юни

Риболов на сом през юни

Риболов на сом през юни

Риболов на сом през юни. Началото на лятото се счита за едно от най-добрите времена в открития воден сезон за риболов на сом. Мустакатият хищник принадлежи към топлолюбивите видове, така че през пролетта (особено рано) не радва с висока активност, освен това хвърля хайвер през май, което също оставя своя отрицателен отпечатък върху риболова.

Но през юни започва истински лов за речни гиганти, които по това време вече са хвърлили хайвера си и са преминали към летен режим. Сомът е желан трофей за всеки риболовец. Улавянето му дава не само няколко килограма вкусно месо, но и несравнимо вълнение, голямо удоволствие от победата над силен противник.

В началото на лятото забраните за хвърляне на хайвера изтичат в повечето региони. Това „развързва ръцете“ на рибарите, сега те могат да се откъснат максимално, да ловят както от брега, така и от лодката, да използват съоръжения с няколко куки. С други думи, риболовът става много по-интересен и най-важното – по-успешен. Запалените сомове се възползват от това особено активно. Веднага щом ограниченията приключат, по бреговете на реките веднага се появяват палисади от донок, а по водата се чуват характерни шамари от удари на квок.

Навиците на сомовете през юни

Сомовете се наричат ​​домашни, което се потвърждава от начина им на живот. Речният гигант наистина е вързан за едно място и го напуска само при форсмажорни обстоятелства. Например, поради спад на нивото на водата, когато обитаемата зона стане плитка и неудобна. Подобно на убежище, сомът никога не променя маршрутите си, по които се движи, докато се храни.

Активността и апетитът на хищника до голяма степен се влияят от температурния режим. Особено през първата половина на месеца, когато топлите атмосферни фронтове често се сменят от студени фронтове, носейки със себе си гръмотевични бури и захлаждане. Ситуацията се стабилизира от около средата на юни, което не може да не повлияе на поведението на сомовете. През втората половина на месеца те започват истинско угояване.

Дневната дейност на обекта на риболов може да бъде разделена на дневна и нощна. През деня, когато слънцето безмилостно „ври“ водата, той предпочита да се скрие в различни дънни вдлъбнатини, в гъсталаци на водни растения, под скали, в сянката на клоните на дърветата, висящи над водата. Възможни са ухапвания през деня, но не трябва да разчитате на добър улов. Въпреки че има изключения, известни са случаи на улавяне на трофейни екземпляри в разгара на дневната жега. И все пак през нощта шансовете са много по-високи, така че мнозина отиват на риболов не сутрин, а вечер.

Спускащият се на земята здрач носи дългоочакваната прохлада, хищникът бавно се поклаща, напуска убежището и се приближава до брега, за да се нагости с жаби и малки рибки. Първите ухапвания могат да се появят веднага след залез слънце, докато пикът на активност пада в интервала от 23:00 до 3:00 часа. В някои дни (или нощи) сомът просто демонстрира неудържим апетит, сигналните устройства работят едно след друго, когато се лови с няколко съоръжения, е невъзможно да се реагира на всички ухапвания навреме.

Трябва да се отбележи, че нощното кълване не винаги завършва с изгрев слънце, може да продължи до обяд. Ако хищникът не е напълнил напълно стомаха си, той ще се скрие от топлината в дупка, но няма да спре да се храни. Това се използва успешно от любителите на риболова на сом за kwok, което ще бъде обсъдено по-долу.

Улов на сом на дънни принадлежности

През юни, когато сомът масово се възстановява след изтощително хвърляне на хайвера, екземпляр от всякакъв размер, включително трофеен, може да седне на куката. Тази голяма силна риба оказва упорита съпротива при игра, така че дънните принадлежности трябва да имат необходимата граница на безопасност. Можете също така да ловите риба по стария начин – магаре на макара с плоска лъжица и няколко куки, но е по-добре да събирате принадлежности на въдица, чиито амортисьорни свойства ще ви помогнат да извадите голям риба. Може да се състои от:

  • бланка за спининг или фидер с дължина до 3 метра с тест от 100, 200 или 300 g, в зависимост от условията на мястото на риболов (на първо място се взема предвид силата на течението);
  • мултипликаторна или безинерционна макара с ниско предавателно число (препоръчителният размер на макарата е 4000);
  • основна въдица с диаметър 0,40-0,80 мм с максималния възможен резерв (колко ще се побере на макарата);

Монтажът за дънен риболов на сом изисква по-подробно разглеждане. Изборът на неговите елементи зависи от размера на планираната за улов риба, каква стръв ще се използва, при какви условия ще се извършва риболовът и т.н. Теглото на грузилото се избира, като се вземе предвид силата на водния поток в точката на риболов. Много често мустакат хищник се хваща на речни завои, където течението измива дупки под стръмни брегове. Обикновено на такива места има много силно течение, така че рибарите поставят греди с тегло 100, 150, 200 g.

Диаметърът на влакното започва от 0,35 мм, при правилен бой те лесно издържат на сом с тегло 2-3 кг. Ако има възможност за кълване от голям индивид, тогава те поставят по-дебели влакна, диаметърът може да достигне до 0,60 мм. Смята се, че сомът има лошо зрение, но в езера с мътна вода е препоръчително да използвате тъмнозелена или кафява линия за направата на поводи.

Куките се избират според размера на рибата и стръвта в диапазона от 6 до максималния брой. Има само едно правило: колкото по-големи са рибата и стръвта, толкова по-голяма е куката. Опитните риболовци на сом препоръчват куки със заоблено дъно и средно голяма брада, която трябва да е здрава и остра. Ако жаби, млади раци или месо от мекотели се използват като стръв, можете да използвате близнаци или тройници.

В допълнение към прикачените файлове на хищник, изброени по-горе, можете да се интересувате от куп червени червеи, пълзящо месо, пилешки вътрешности, парчета риба, жива стръв. Освен това, ако някой друг вид предпочита прясна стръв, тогава сомът с удоволствие поглъща и леко се разваля. Това, разбира се, не се отнася за живата стръв.

Улавянето на сом на донк най-често се извършва с помощта на няколко съоръжения, които се хвърлят на обещаващо място на определено разстояние едно от друго. През деня функцията на сигнализатор за кълване се изпълнява от звънци, шумови капсули, както и различни съвременни електронни устройства (шарански сигнализатори). През нощта те се допълват с така наречените светулки – специални тънки капсулни пръчици, в които при счупване се задейства химическа реакция и те започват да светят в тъмното.

Обикновено след захапване на сом върхът на въртящата се пръчка не „танцува“, както при платиката, а бавно се огъва надолу, докато основната линия може да отиде настрани. Рибата, която е погълнала стръвта, все още не разбира в каква беда е попаднала, така че спокойно продължава по маршрута си. Тя ще даде истински бой след контролното закачане, когато риболовецът започне да работи с пръчката и макарата. Не си струва да бързате по време на битката.

Сомът се съпротивлява дълго време и колкото по-близо до брега, толкова по-упорита е съпротивата. Но той определено ще се откаже, когато силите му свършат, така че е препоръчително да го държите на опъната линия и да го уморявате, издърпвате и пускате, като същевременно не му позволявате да влачи оборудването в тревата или корчовете. Много начинаещи риболовци на сом често правят грешката да принуждават да уловят голяма риба, което води до плачевен резултат – счупване на монтажа. Не можете да се поддадете на спортното вълнение и да загубите главата си, за да извадите сом с тегло 10 или повече килограма, трябва да контролирате всяко свое действие.

Улов на сом на кльонк/тролинг

За да ловите сом на кльонк, ще ви трябва плавателен съд. Самият процес на треперене изглежда така: седнал в лодка, рибарят бавно се спуска надолу по течението над обещаваща яма, държи въртяща се въдица в едната ръка, а с другата удря специална примамка (квок) по водата, издавайки атрактивни бълбукащи звуци . В това време под лодката се движи апетитна стръв, която е открита от хищник, привлечен от клокоченето. Ясно е какво се случва след това: огъване на върха на пръта, характерна тежест в противоположния край на линията и вълнуваща битка.

Полезни съвети

През лятото основният враг на риболовеца не е лошото време, както смятат мнозина. Разбира се, променливите метеорологични условия влияят на ухапването, но никой не ви принуждава да отидете на риболов, например при гръмотевична буря. Но масовото летене на кръвосмучещи насекоми през юни е истинска катастрофа. Когато те нападнат, забравяш защо си дошъл до водоема. За да не развалят кръвопийците процеса на риболов и в същото време настроението, защитата от насекоми винаги трябва да е под ръка. Може да е спрей, гел или крем, няма значение. Основното нещо е комфортът на риболова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *