Главна » Въдици за начинаещи – какво трябва да знаете

Въдици за начинаещи – какво трябва да знаете

Риболовни въдици

От доста време хората предпочитат риболова, защото това е възможност да останете на чист въздух, да общувате с природата, да се отпуснете. Не искам обаче да гледам поплавъка напразно-трябва да хвана нещо. И с определени знания и удобства, риболовът ще донесе истинско удоволствие и дори може да се превърне в хоби.

ЗАПОЗНАВАНЕ С ПОПЛАВЪЧНИТЕ ВЪДИЦИ

В днешно време подобряването на прътите и различните аксесоари е достигнало такова ниво, че лесно можете да постигнете успех, като изберете всяко езерце. Голям брой рибари не се стремят да работят с хранилки и магарета, спрете веднъж завинаги на поплавъчни аналози.

За начинаещ описанието на методите за риболов с плувка може да изглежда твърде объркващо, но това е само първото впечатление, много измамно. Един ден е достатъчен, за да се включите в списъка на любителите на риболова, а вълнуващото представяне на материала и лекотата на прилагането му на практика може да заинтересува дори закоравял домашен човек.

В зависимост от условията, при които ще се проведе риболовът, уредите могат да бъдат разделени на няколко категории:

  • за крайбрежен риболов;
  • в условия на силни течения и за точков риболов;
  • за риболов на дълги разстояния;
  • универсален модел плувка.

Понякога въдиците от различни видове, които са най-подходящи за конкретен водоем, могат да ни бъдат полезни. Затова си струва да разгледате по-подробно всеки вариант на изпълнение.

РИБОЛОВНИ ВЪДИЦИ

Въдици за риболов от брега

Доста често срещана ситуация е, когато трябва да ловите в зона близо до брега. В такива случаи трябва да се даде предпочитание на добрата стара летяща въдица – шибалка. Няма рибар, който никога да не го е използвал.

Пръти от този тип се използват от много дълго време. Те се отличават с пълната липса на пропускателни пръстени. Който не знае какво е това, спомнете си за най-популярния вид мухарска въдица – бамбук.

Съвременните подобрени материали са направили пръчките от този тип не само леки, но и много издръжливи. Ако хванете голяма риба, въдицата може да я задържи благодарение и на възможностите за „изграждане“ и „балансиране“. Въдицата може да достигне дължина от 8 м с помощта на прибиращите се крака. 5 m обикновено са достатъчни. Повечето предпочитат да ловят с петметрова линия, защото няма толкова силни натоварвания на ръката.

Простата и бърза смяна на оборудването за плувка, удобният транспорт ще изненадат приятно начинаещия риболовец. Оборудването трябва да се подготви предварително, като се навиват у дома на отделни макари. Вече сте на място, ще трябва да вземете най-подходящия и да го закрепите към конектора, разположен в края на въдицата.

Дължината на пръта пряко влияе върху дълбочината на риболова. Ако ловите с петметрова линия, няма да можете да достигнете дъното на дупката със същата дълбочина, тъй като тогава плувката ще се опре във върха. Но трябва да се отбележи, че ямите в близост до брега са много редки, така че този минус може да се счита за незначителен.

Плувка за силни течения и риболов на място

Възможно е да има силно течение на гьола, обрасъл с големи растения, и може да възникне ситуация, когато е възможен само точков риболов – например в прозорците на силно обрасло езерце.

Можете успешно да ловите под надвиснали дървета, защото не е необходимо да повдигате пръта. Поради естеството на кастинга оборудването ще бъде доставено директно до целевата точка. Казано направо, тук изобщо няма кастинг в тесния смисъл на думата – оборудването просто се носи на избраното място.

Дължината на пръта може да се регулира, като при желание се отстранят колената му – това също е категоричен плюс. Гумен амортисьор ще изглади трептенията на уловената риба, което ще ви позволи да оборудвате пръта с най-тънките монтажи.

Недостатъците включват дължината на пръта, което ограничава обхвата на риболова, и необходимостта постоянно да имате под ръка редица допълнителни устройства – например стелажи и ролка.

Поплавъчна въдица за риболов на дълги разстояния

Вероятно много любители на риболова, виждайки лудуваща риба в далечината, са мечтали за лодка или по-дълга въдица. Специално за такива случаи британците разработиха специален тип модел, който представлява въдица с три-четири колена, оборудвана с макара и други аксесоари, специално пригодени за нея.

Името „мач прът“ беше присвоено на този модел. Пръчката й е снабдена с малки пропускателни пръстени, около петнадесет на брой, които няма да позволят ситуация, когато мократа въдица се придържа към бланката. Макара за мач, съдържаща няколко плитки резервни шпули и с повишено предавателно отношение, специална утежнена въдица с възможност за бързо потъване, както и плувка, направена специално за далечни замятания, с „ваглери“ – със собствен товар – това са всички основни характеристики на този вид пръчки.

За да може този вид да покаже всичките си най-добри качества, е необходимо да има определено пространство зад риболовеца, което позволява замятане „отзад“, липсата на течение или слабите му признаци. След завършване на замятането влакното ще потъне – така че ще избегне прекомерното взаимодействие с вятъра и вълните. Върхът на заготовката, потопен във водата, ще издърпа линията, осигурявайки възможност за ефективно рязане.

Универсален модел такъм за плувка

Това се счита за въдица Болонезе. Тази огромна маса от риболовци, които предпочитат да ловят с „куче“, ще кажат за гъвкавостта, въпреки че малко от тях знаят името на този модел въдица.

Външно приличащи на телескопи, болонските пръчки се състоят средно от пет колена и държач за макара. Обикновено броят на пропускателните пръстени е същият като броя на колената, но напоследък има модели, които имат допълнителни пръстени с възможност за плъзгане и това значително влияе върху системата и работата на предавката.

Оригиналната болонозе има проводима инерционна намотка, която ви позволява лесно да обезвъздушите линията от нея. У нас повече избират стандартен малък безинерционен.

Тази въдица е обичана както за способността да се хвърля стръвта доста лесно и далеч зад гърба, така и за удобството на риболов близо до брега като мухарски съоръжения и за липсата на загриженост за постоянно ново оборудване, което отличава „съвпаденията“ . С монтирането на вирбел на основната линия след навеса, риболовецът ще може лесно да замени поводите с куки. Това оборудване за плувка не разочарова, то е печелило невероятни трофеи повече от веднъж.

КАК ДА НАПРАВИМ ПОДБОРА

Ако не разгледаме методите за повърхностен риболов на буболечки-мухи-скакалци, тогава сред нашите риболовци най – често срещаните са два основни метода за оборудване на поплавъчна въдица-сляп монтаж на поплавък и плъзгащ се. И в двете устройства изборът на части и пратката са почти идентични, изключението е самият поплавък, а методите за неговото закрепване са дали тези имена.

Избор на влакно за въдица

Обикновено се избира монофилна линия, защото е много еластична. Това качество е много важно в последния етап от риболова на риба с тегло над килограм. Доста често се случва риболовецът да издърпа такава желана плячка на брега и тя, събрала последните си сили, прави отчаяно дръпване. И може да се окаже спасително за рибата и досадно за риболовеца. Следователно не само прътът и макарата са важни, но и способността на линията да се разтяга (понякога до 20%), което прави възможно улавянето на такива риби, които могат да осигурят на риболовеца окончателна победа.

Изборът на въдица в наше време е огромен, произвеждат се в цели серии с тясно предназначение. Това може да бъде улов на различни видове риба или улов при определени условия. Например, можете да изберете серия, предназначена за риболов на шаран, или такава, която е устойчива на замръзване и полезна за зимен риболов. Производителите се опитват да вземат предвид всички възможни ситуации.

Не толкова отдавна магазините започнаха да предлагат флуоровъглеродна въдица, която струва значително повече от стандартния монофил. Разбира се, възниква основателният въпрос какво е толкова привлекателното в този нов вид въдица. Основната му характеристика е невидимостта, невидимостта в езерото. Без да отразява светлината във водата, тя става недостъпна за сетивата на рибата, така че последната се лови по-лесно. Флуорокарбонът може да изглежда скъп за някого, тогава можем да препоръчаме макара с малък кадър за оборудване на въдица, който трябва да се поставя изключително на каишки.

Говорейки за въдица, трябва да запомните нейното тегло. Като цяло, когато събирате екипировка за мач, трябва да помислите първо за това. Риболовът на мач се извършва на значително разстояние от брега, така че линията, разположена на повърхността на водата, може лесно да бъде нарушена от вятър и вълни. Ето защо тя се дави, освен това влачи върха на пръта под водата.

Избор на плувка

Това е достатъчно трудно за мнозина, защото има много плувки и можете да се удавите в това море от оферти. Плувки от различни типове са предназначени за всякакъв вид уреди и за голямо разнообразие от условия.

Вземете, например, муха и умерено течение на река. В този случай е по-добре да останете на плувки, които имат малко тегло и товароносимост. Предназначението им е сляп монтаж. Може би изключение трябва да се счита за риболов в прозореца между водораслите, тъй като в такива случаи е необходимо строго вертикално спускане на стръвта.

Най-чувствителни са продълговатите плувки – това е тяхното предимство, но вятърът и вълните го анулират. А сферичните плувки имат абсолютно противоположни характеристики. Златната среда – форма на капка – е най-доброто нещо, което можете да изберете за начало, а след това самата ситуация ще ви каже.

По този начин плувките във формата на капка са най-универсалните и експертите препоръчват на начинаещите риболовци да инсталират тази конкретна форма на своите въдици.

Но дългите разстояния изискват плувки, които имат сериозна товароносимост и по-дебела антена. Увеличаването на товароносимостта ще позволи да се направи оборудването по-тежко, което може лесно да бъде хвърлено на десетки метри, а ярката голяма антена ще бъде много ясно видима на голямо разстояние.

Когато има желание за риболов на сериозни дълбочини или в прозорци, които образуват обилна водна растителност, трябва да се предпочитат плъзгащи се плувки – подвижни. Дълбочината на риболова може да се зададе с помощта на специални гумени запушалки/стопери или с помощта на специални възли на влакното, най-добре е да ги направите с дебела нишка – продават се най-различни стопери за подвижни плувки. Тук трябва да сте нясно, каква е дебелината на линията, за да може да изберете подходящ стопре, защото са на размери т.е ако основната линия ви е 0,18мм то трябва да изберете стопер, който да отговаря на вашия размер линия. Има случаи, в които стоперите са по-широки отколкот трябва и по този начин, при замятането или обирането на линията, стоперът се мести и така не можете да определите дълбочината.

Match tackle е оборудван със собствени специализирани плувки, наречени „ваглери“. Това е специална форма, която има собствен товар и единствен пръстен за достъп. Ваглерите се смятат за прекрасни „летци” за дълги разстояния, някои модели дори имат вмъкнати своеобразни „пера” като тези на волан или стрела, които стабилизират полета.

Какъвто и модел плувка да изберете, необходимо е тя да показва и най-малкото кълване. За това не е достатъчен само един поплавък, затова трябва и да го заредите компетентно.

Още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *